петак, 15. новембар 2013.

Bobicama do zdravlja - RIBIZLE, MALINE, KUPINE

Pravo je vreme da sebe častite obiljem bobičastog voća, koje sveže treba jesti što više za zdravlje jer mu je period zrenja vrlo kratak, a za deserte ga sačuvajte zamrznuto.

Ribizle


Mali, tamno-plavi (ili crveni), čvrsti voćni biseri, rastu u šipražju šuma a retko se kultivisano gaje. Odlične su kao nadev u palačinkama ili sa šlagom kao desert. Naročito su bogate karotinima, koji jačaju imunitet, imaju veliku količinu vitamina C, tanin (ublažava upale). Ovo voće pomaže i kod mršavljenja. Plava boja u borovnicama je biljna boja antocijan, koja štiti biljne, ali i ljudske ćelije, podmlađuju i obnavljaju. Čaj od sušenih listova borovnice odlično je sredstvo protiv dijareje.
Kako deluju?
- Ublažavaju probavne smetnje 
- Sprečavaju infekcije,
- Obnavljaju sluznice,
- Sprečavaju infekcije; 

 

Maline


Grmoliko voće koje raste pored puteva i u baštama, ima delikatno kiselkasti ukus, crvena je posestrima kupine. Vitamin A u malinama je prirodno sredstvo za ublažavanje problema sa vidom i očima. Pomoću visoke količine rutina učvršćuje kapilare u očima i povećava pritok hranljivih materija. Biotin, vitamin nezamenljiv za lepotu kože i kose, vrlo je prisutan u malinama. Nešto viša cena ovog voća ipak je opravdana ovolikim zdravstvenim benefitom.

Kako deluju?
- Pomažu kod noćnog slepila i tegoba sa očima,
- Leće krvarenje iz nosa i desni,
- Ublažavaju jače cikluse kod žena,
- Olakšavaju probleme kod bubrega i bešike;

Kupine


Da li ste znali da su kupine iz porodice ruža? Kao i one, i njihovi su grmovi zaštićeni trnjem, ali ko se toga ne plaši, nagrada je velika: one su pune lekovitih materija. Karotini, vitamin C, bioflavonoidi... Voćno meso je mnogo lekovitije od soka, stoga su najzdravije sveže. Listovi kupina sadrže eterična ulja, tanine i kiseline, pa čaj od sušenog lišća odlično dezinfikuje grlo i ždrelo kod upala.
Kako deluju?
- Jačaju imunitet,
- Ublažavaju nervozu i stres,
- Učvršćuju vezivna tkiva,
- Podstiču rad žlezda;


Нема коментара:

Постави коментар