среда, 20. новембар 2013.

Krompir treba jesti hladan, a banane zelene

Pogledajte kakve greške pravimo i kako je najbolje jesti određene namirnice:
Hladan krompir
Skrob iz kropmira lakše se vari kad je to povrće tek skuvano. Ako se krompir ohladi nakon kuvanja, deo skroba pretvara se u oblik koji je teže variti. Međutim, ovaj skrob, poput vlakana, završava u debelom crevu i navodno, učestvuje u boljoj regulaciji creva.
Šargarepu je ipak bolje da kuvate u vodi, a ne na pari
U poređenju sa sirovom ili kuvanom šargarepom na pari , šargarepa koja se kuva u vodi ima više karotenoida - antioksidanata koji telo koristi za stvaranje vitamina A, važnog za rast, reprodukciju, imunitet, zdravu kožu, oči i kosu. Sto grama kuvane šargarepe sadrži 28 miligrama vitamina C, tek nešto manje od sirove (31 mg) i više nego ona kuvana na pari (19 mg).
Čaj treba kuvati barem minut
Znate da čaj sadrži polifenole, antioksidanse koji čuvaju ćelije srca? Oni se ispuštaju samo ako čaj odstoji jednu do četiri minuta u vrućoj vodi.
Pazite da ne prekuvate testeninu
Srećom po naš metabolizam testenina ima niski glikemijski indeks pa daje duži osećaj sitosti. Međutim, ovo važi samo u slučaju da je testenina srednje kuvana. Skrob se tad sporije razgrađuje, a prerađeni šećer postepeno ispušta u krvotok. Prekuvana testenina ima upravo suprotan efekat.
Jedite zelene banane
Skrob u bananama se tokom njihovog sazrevanja pretvara u šećer. Zato, što je banana manje zrela, sadrži manje šećera i veću količinu skroba koju naše telo ne može tako lako svariti, pa je i glikemijski indeks niži. Više skroba stigne i do debelog creva, a mi iz nje dobijemo manje kalorija.
Ulje na salatu
Najbolje ćete iskoristili salatu ako je zalijte maslinovim uljem ili dodate avokado koji sadrži zdrave masnoće. Naše telo treba masnoće da bi iskoristilo hranjive materije koje nudi povrće (likopen iz paradajza, betakaroten iz šargarepe ili lutein iz zelene salate).
Izvor : novi magazin

Нема коментара:

Постави коментар