петак, 15. новембар 2013.

OSETLJIVOST NA VREME - Uzroci, mere sprečavanja i samopomoći

Uzroci:


Na promene su izrazito osetljive vegetativno slabe i stare osobe. Izrazito reaguju na promenu vremena, preveliku vlažnost vazduha, nagle promene temperature, pritisak, elektricitet u atmosferi, što za posledicu ima preteranu osetljivost koja se manifestuje kroz: glavobolju, migrenu, nesanicu, poremećen san, depresije, pojačan strah, umor, reumatične tegobe, poremećaj cirkulacije, šumove na srcu. Naročito su pogođene osobe sa poremećenom cirkulacijom.

Uzročnici ovih smetnji mogu izazvati poremećaj nervnog sistema, poremećaj rada štitnjače, organske bolesti, malokrvnost, ili mogu da utiču na manjak vitalnih materija u organizmu.

Mere sprečavanja i samopomoći:


-Ojačajte telo trljanjem, masiranjem, pranjem hladnom vodom, kupkama u naizmenično hladnoj i toploj vodi, jutarnjom gimnastikom pored otvorenog prozora. 
-Plivajte.
-Za jačanje nervnog sistema pijte čajeve od odoljena, matičnjaka, kresa, ružmarina, hmelja.
-Preporučuje se unutrašnja i spoljna primena eteričnih ulja, pogotovo od sandalovine i lavande.
-Hranite se hranom bogatom vitalnim materijama (što svežiju hranu, povrće ne sme da bude prekuvano nego obareno ili dinstano) i vitaminske preparate.
-Kod malokrvnosti, unosite što više gvožđa u organizam, a najviše ga ima u zelju, koštunjavom voću, suvom voću i džigerici.

-Krećite se što više na svežem vazduhu.
-Za psihičku spremnost koristite autosugestiju i autogeni trening.

Нема коментара:

Постави коментар