среда, 13. новембар 2013.

Zdravlje - više ovog, manje onog

Iz istraživačkih laboratorija širom sveta, jednostavan spisak stvari koje treba da smanjite, a koje da povećate za zdraviji život


+ INTEGRALNOG HLEBA Ishrana bogata vlaknima, prema novim studijama, izuzetno je zdrava: ove namirnice štite ne samo od srčanih oboljenja nego i od infekcija i respiratornih bolesti. Studija nastala na skoro 400.000 ispitanika otkrila je da su ispitanici koji su jeli najviše vlakana imali 22% manji rizik od smrti tokom perioda od devet godina nego oni koji su izbegavali hranu sa dijetetskim vlaknima.

+ BOBICA Bobice mogu smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti, pokazuju preliminarna istraživanja.

Jedite razno bobičasto voće -još nije poznato koje vrste bobica su najzdravije.

+ CINKA ZA PREHLADE Ovaj kontroverzni lek će vam smanjiti prehladu za dva dana ako počnete da uzimate pastile ili sirup sa cinkom u prvih 24 sata od pojavljivanja simptoma. U studijama su primenjivane dnevne doze od 30 do 160 miligrama. (Analiza nije obuhvatila sprejeve i štapiće za nos sa cinkom. Američko ministarstvo zdravlja upozorava da neki od ovih proizvoda mogu oštetiti čulo mirisa.)




 - IRITACIJE KOD NAPADA TOPLOTE Nedavna studija ukazuje da napadi toplote i noćno znojenje tokom rane menopauze, iako nerviraju kao i pre, zapravo signalizuju smanjivanje rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara u godinama koje dolaze.

- BRIGE OKO VREDNOSTI PSA Visok nivo PSA (prostata-specifični antigen) može biti znak postojanja raka prostate i brzo povećanje ove vrednosti može biti dovoljno za uput na biopsiju,ali u novoj studiji

otkriveno je da brzo povećanje vrednosti PSA ne mora značiti da postoji rak i da ne treba automatski tražiti biopsiju sve dok je vrednost u normalnom rasponu.

- ŠEĆEROM ZASLAĐENIH GAZIRANIH SOKOVA Svi znamo da ovi sokovi nisu dobri za naše zdravlje - sav taj šećer bez tračka hranljive vrednosti. Evo još jednog argumenta protiv: gazirani sokovi mogu podići srčani pritisak, lako ova sprega nije apsolutno istražena, nije loše smanjiti malo unos ovakvih sokova.


Нема коментара:

Постави коментар