среда, 13. новембар 2013.

13 stvari koje treba da znate kad kupujete na internetu

1. Prvo pravilo za kupovinu na internetu glasi: kupujte samo sa svog kompjutera na kome imate najnoviju i ažuriranu verziju antivirusnog programa.

2. Obratite pažnju na ono što kupujete! Neka vam izuzetno niska cena bude kao zvono za uzbunu jer mnogi prevaranti upravo to koriste kako bi vas uvukli u svoju mrežu.

3. Sajtovi mogu biti veoma slični jedni drugima, ali dok su jedni legalne prodavnice, drugi su na netu samo zbog prevare i krađe identiteta. Pažljivo pretražujte internet i proveravajte podatke koje ste upisali.

4. Kupujte na dobro proverenim sajtovima kao što su: amazon. co.uk (muzika i knjige), game.co.uk (igrice za PC i konzole). Za sve ostale, uvek saznajte osnovne podatke o prodavcu, kao što su adresa i telefon.

5. Prodavci na netu obično od vas traže da im date svoje ime i prezime, adresu, broj kartice,validation code i rok važnosti kartice. 


6. Nijednom prodavcu nije potreban vaš PIN, pa ni onome na internetu. Dakle, nikome ne otkrivajte PIN.

7. Proverite da li se u dnu stranice gde treba da upišete svoje podatke sa kartice nalazi zaključan katanac ili se pojavljuje ključ.

8. Ukoliko niste sami inicirali plaćanje na internetu, ne šaljite podatke o kartici.

9. Internet adresa treba da se promeni iz http u https kad unosite broj kartice i to je znak da koristite zaštićenu vezu.

10. Da biste bili potpuno sigurni, proverite da li prodavač na sajtu poseduje sertifikat za enkripciju tako što ćete kliknuti na ikonicu za bezbednost.


11. Detaljno proverite sve uslove prodaje, garancije i odustajanja od rezervacije. Trebalo bi na vreme da znate da li ćete, ako obavljate međunarodno plaćanje, biti zaduženi i za troškove carine, lokalnih taksi i drugih troškova.

12. Ako otkažete rezervaciju nakon izvršenog plaćanja, obavezno tražite broj dokumenta kojim je otkazana rezervacija.

13. Sajtovi koje su korporacije Visa i MasterCard verifikovali kao sigurne za kupovinu karticom,predstavljaju najbezbednija mesta za kupovinu na internetu.


Нема коментара:

Постави коментар