субота, 16. новембар 2013.

Lek iz košnice

 Lečenje pomoću pčelinjih proizvoda se pokazje sve efikasnijim iz dana u dan, a šta sve to pčele mogu da izleče, saznajte u tekstu koji sledi.


Prema evropskim istraživanjima, prosečna evropska porodica kozumira godišnje 30 kilograma meda. U Srbiji se ne utroši ni čitav kilogram meda po porodici.
Pčelinji otrov, koji pčela ima u žaoki i koji ispušta u trenutku kada je napadnuta, ima izuzetno lekovito dejstvo. O tome govori i otkriće bugarskih naučnika iz 1962. godine. Danas se u Australiji ovaj otrov pčele eksperimentalno primenjuje kao citostatik - kaže specijalista socijalne medicine i apiterapeut prim. dr Kadivka Stevanović, predsednik Društva za borbu protiv raka u Nišu i član Glavnog odbora Društva Srbije za borbu protiv raka. Ona je jedan je od lekara koji su znatno doprineli afirmaciji i praktičnoj primeni apiterapije u Srbiji.
Praksa je pokazala da pčelari koji rade i žive u okruženju svojih pčela gotovo nikad ne obolevaju od karcinoma, zahvaljujući propolisu (prirodni antikancer) i apitoksinu, tj. pčelinjem otrovu.
Doktorka objašnjava da zvanična i narodna medicina zapostavljaju apiterapiju, i zahteva da joj se pokloni dužna pažnja, zarad dobrog zdravlja stanovništva naše zemlje, kao što se to čini u Bugarskoj, Rumuniji, Rusiji, Češkoj, Nemačkoj... Lečenje uz pomoć pčelinjih proizvoda poznaje dva termina koja se najčešće koriste, a to su: apipreventiva i apiterapija.
Pčelinji proizvodi
Polen je biljna belančevina koju pčele sakupljaju sa prašnika cvetova iz prirode.
Propolis je smola koju pčele uzimaju sa pupoljaka biljaka, pre svega drvenastih, i četinara. U košnicama propolis služi kao zaštita od promaje. Pčelari su, uočivši da ova smola ima još neka izuzetno lekovita prirodna dejstva, počeli da je sakupljaju vadeći je iz košnice, rastvarajući je u alkoholu i vodi, ili je koristeći u suvom stanju.
Matični mleč je hrana za mlade pčele. Neobično je bogat vitaminima, i u letnjim mesecima se može naći u svežem i u suvom stanju.
Vosak, kao sredstvo za lečenje i za zaštitu zdravlja, ima izuzetna svojstva, naročito kod onih koji imaju problema sa povišenom količinom kiseline u želucu.
Pčelinje larve se odskora koriste za pripremanje određenih kulinarskih specijaliteta, ali, sigurna sam, da će i one uskoro naći svoje mesto, koje neosporno zaslužuju i u terapijske svrhe.
Naravno, želim da napomenem da, koristeći pčelinje proizvode, a držeći se svojih loših navika kao što su duvan, alkohol, fizička neaktivnost i loša ishrana, čovek ne može da očekuje neko dobro dejstvo. Važno je da se sveži pčelinji proizvodi kombinuju sa čajevima. Uz to, bitno je baviti se nekim vidom sportske aktivnosti i pridržavati se pravila zdravog života. Tek tada možemo imati i onaj očekujući efekat pčelinjih proizvoda na naš organizam - istakla je naša sagovornica.
Apipreventiva i apiterapija
Apipreventiva podrazumeva zaštitu zdravlja. Potiče od latinske reči api, što znači pčela i francuske reči prevenir, odnosno preventiva ili, kako bi se u našem narodu reklo: „bolje sprečiti nego lečiti". Što se apiterapije tiče, u prevodu su vezane reči, pčela i terapija - lečenje. Postoji sedam pčelinjih proizvoda koji se koriste u apipreventivi i apiterapiji, a to su: med, polen, propolis, matični mleč, vosak, pčelinji otrov, pčelinje larve.


Izvor Kurir

Нема коментара:

Постави коментар