петак, 15. новембар 2013.

Ženske greške kojima sabotiraju svoju karijeru

Kao da nije dovoljno to što ih muškarci često koče na poslu, žene same, potpuno nesvesno, čine greške kojima kvare svoju karijeru, pa njihove sposobnosti ostaju neprimećene

 

Zvuči poznato i poprilično otrcano: razlike među polovima na radnom mestu i dalje postoje, žene zarađuju manje od muškaraca na istom poslu; čak i kad rade mnogo više od kolega, njihov rad se ni izbliza ne vrednuje jednako i rukovodstva preduzeća ih često zaobilaze kad su u pitanju napredovanje unutar firme i povišice plata. Retke su žene koje zauzimaju ključna mesta u kompanijama.
Da li za sve to treba optužiti samo sebične muškarce, koji ne dozvoljavaju da se uđe u njihov “teren”, ili postoje još neki razlozi koji žene sprečavaju da zauzmu povoljnija mesta i imaju tretman kakav zaslužuju po znanju i sposobnostima?
Amerikanka dr Lois R Frenkel, trener poslovnih veština i psihoterapeut sa tridesetogodišnjim iskustvom, tvrdi da se uverila da u velikoj meri žene, potpuno nesvesno, same podrivaju svoj ugled i kvare svoju karijeru. Posmatrajući hiljade žena i muškaraca na sastancima i treninzima dr Frenkel je uočila da žene koje su ignorisane na svom radnom mestu imaju nešto zajedničko - način na koji su postupale i reagovale u određenim situacijama. Nju je još zanimalo i zašto se neka pametna i sposobna žena ponaša tako da direktno nanosi štetu svojoj karijeri i na koji način se takva ponašanja mogu ispraviti. I muškarci i žene prave mnoge greške koje ih sputavaju na poslu, ali postoje i one koje prave skoro isključivo žene. Što je posebno interesantno, iste greške čine žene iz različitih delova sveta, koje pripadaju potpuno različitim kulturama. 


                                     101 nesvesna greška

Svoja zapažanja, ali i rešenja za sve te situacije, Lois Frenkel je sročila u knjizi “Fine devojke ne postaju šefovi” (Izdavač Čarobna knjiga), u kojoj je opisana 101 nesvesna greška kojom žene sabotiraju svoju karijeru. Svaku grešku ilustruju i primeri iz prakse, a tu su i saveti kako se one mogu prevazići. Naravno, većina žena ne napravi svaku od tih grešaka, ali pravi više od jedne.
Autorka upozorava da je podizanje svesti o faktorima uspeha samo prvi korak i da se treba koncentrisati na sugestije koje se odnose na promene u ponašanju i koje su se pokazale kao dokazano efikasne kod žena koje su napredovale u karijeri. Kako je navela, ovi saveti, kao i dijeta, deluju samo ako ih se potpuno pridržavate.



U čemu je glavna “kvaka”, šta je to što ženama vezuje ruke i sputava ih na poslu? Odgovor na to pitanje i glavni savet dr Frenkel glasi: “Prestani da budeš devojka!” Naime, te oblike ponašanja žene stiču vaspitanjem, od detinjstva ih uče da “fina devojka” treba da bude poslušna, uslužna, predusretljiva, čak i ponizna. Takav vaspitni kalup direktno utiče na položaj žene u poslovnom okruženju. Ponašanje koje je bilo prikladno za devojke ne odgovara potrebama zrele žene. Uspeh neće doći ako, kao što mnogi veruju, nastupate kao muškarac, već ako nastupate kao žena, a ne kao devojka. To konkretno znači da ne morate da se ponašate kako su vas naučili; možete da birate i jačate svoje pozicije.

To nije jednostavno, pogotovo što je lakše biti devojka nego žena. Devojke ne moraju da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu, jer su mažene i pažene i o njima brine neko drugi. Nastup iz pozicije devojke sprečava napredak žene u karijeri jer se onda ona opire tome da drugi uoče njene sposobnosti, okleva da govori na sastancima, radi previše pa propušta da gradi odnose neophodne za dugoročni uspeh... Dr Frenkel je na radionicama za poslovne žene primetila da i one dame koje nastupaju samouvereno u ženskoj grupi, postaju pasivnije, popustljivije i povučenije u mešovitoj grupi.
Devojački nastup može doneti uspeh napočetku karijere, ali će kasnije ukočiti ostvarivanje većih ambicija. Osmehivanje, klimanje glavom dok drugi govore, diskusije koje počinju sa “Možda bi trebalo razmotriti... ”, dovešće do toga da kolege i pretpostavljeni osete zadovoljstvo kad rade sa takvom osobom, ali je neće uzeti u obzir za više položaje i velike projekte.

                      Pravo na sopstvene potrebe

Većina žena je pod uticajem vaspitanja više usmerena na zadovoljenje tuđih potreba, umesto da sebi obezbedi pravo na priznavanje svojih potreba. Zato Lois Frenkel podseća na reči Eleonor Ruzvelt da “niko ne može da vas ponizi bez vašeg pristanka” i sugeriše da prekinete sa popuštanjem drugima. Promene u vašem stavu najverovatnije će na početku naići na otpor okoline, ali nemojte prećutati, već taj otpor dovedite u pitanje iznošenjem svojih argumenata.

Greške koje žene čine na poslu dr Frenkel je grupisala u nekoliko kategorija:

• pravila igre na poslu

• kakav vam je nastup

• kako razmišljate

• šta je vaš brend i kako se plasirate

• kako zvučite

■ kako izgledate i kako odgovarate u određenim situacijama.

Upravo kod pravila igre u biznisu često počinju ženske nevolje. Međutim, radno mesto je igra sa svojim pravilima, granicama, pobednicima i gubitnicima. Ukoliko niste svesni tih pravila i ne razvijate strategije koje će biti korisne, neminovno ćete dospeti u tabor gubitnika.
 Najvažnije je da žena postane svesna u čemu greši. Ne treba da pokušava da ispravi sve greške, treba da se usred-sredi na one koje je najviše sputavaju na poslu. Može da razmisli o ponašanju koje će primeniti i koje će je dovesti do željenog položaja.

Kada je jednog muškarca dr Frenkel pitala zašto se javio na određeni konkurs ako zna da ne poseduje tražene veštine, jednostavno je odgovorio: “Pametan sam. Naučiću ih”. Žene su navikle da dugo ostaju na istim pozicijama iz straha da će ih nešto klepiti po glavi, osim ako nisu potpuno sigurne da ispunjavaju sve uslove koji se traže za taj posao, žena se neće usuditi da rizikuje. Žene čak odbijaju poslovne ponude ako su uverene da za taj posao nisu kvalifikovane.

Damama koje odluče da rade na promeni ponašanja koja ih sputavaju, dr Frenkel sugeriše da ne treba da teže savršenstvu. Treba imati u vidu da se ova autorka obraća, pre svega, američkoj publici, i da neka uputstva nije lako primeniti u našim uslovima, ipak, ova knjiga je poželjno štivo za svaku zaposlenu ženu. 


                                Najčešći propusti

Među greškama koje se tiču pravila igre najčešće su ove: previše radite, naivni ste, čekate da dobijete ono što želite, štitite kretene, držite jezik za zubima. Što se tiče nastupa, greške su: ne pitate da ne biste ispali glupi, govorite samo istinu, otkrivate previše o sebi, povlačite se u svađi, hranite kolege. Kod načina razmišljanja, treba prevazići ove situacije: izbegavate sastanke, dozvoljavate drugima da vam traće vreme, ignorišete važnost mreže socijalnih odnosa.

Kod kreiranja sopstvenog brenda žene najčešće sebi odmažu ako: omalovažavaju svoj posao, čekaju da ih primete, odbijaju važna zaduženja, skromne su ili poklanjaju svoje ideje. Kod govora bitno je da ne koristite neodređene izraze, da vladate poslovnim jezikom, ne koristite poštapalice, ne tražite dozvolu za svaku sitnicu i ne omalovažavate postignuto. I izgled je važan: ne treba se smešiti bez potrebe, klimati glavom i skretati pogled. Šminka, frizura, odeća i nakit treba da budu prikladni. Najčešće greške kod odgovora su: tolerišele neprihvatljivo ponašanje, imate previše strpljenja, prihvatate unapred propale poslove, dozvoljavate sebi da budete žrtva, tolerišete seksualno uznemiravanje i plačete.


Нема коментара:

Постави коментар