петак, 15. новембар 2013.

Predstavljamo vam: BOROVNICE

■ Biljno poreklo
Borovnice potiču iz Severne Amerike i od sveg mogućeg voća i povrća imaju najveću količinu antioksidanata.

■ Zdravstvene pogodnosti
Borovnice neutrališu slobodne radikale. Sadrže visoke količine antocijanina koji daje ovom voću plavu boju, a imaju i povoljan efekat na strukturu ćelija i tkiva u našoj koži, zglobovima i krvnim sudovima. Ovo znači da čuvaju od oksidacionih oštećenja i zapaljenja - koja predstavljaju osnovu srčanih oboljenja, dijabetesa i raka.

■ Šta je novo

Borovnice mogu biti i moćna hrana za mozak. Prošle godine, istraživači su otkrili da sok od borovnice znatno popravlja rezultate kognitivnih i memorijskih testova kod starijih osoba. „Izgleda da su borovnice odgovorne i za popravku i za prevenciju“, kaze Robert Krikorijan, profesor kliničke psihijatrije na Univerzitetu u Sinsinatiju i glavni istraživač na ovoj studiji. „Jedinjenja u borovnicama imaju antizapaljenske efekte, pojačavaju funkciju insulina i insulinskih receptora i poboljšavaju komunikaciju između moždanih ćelija. Sve ovo može da popravi kognitivne funkcije, a ako se borovnice uzimaju tokom dužeg perioda, može se sprečiti i napredak Alchajmerove bolesti. Biće potrebno više istraživanja da se ustanove dugoročni efekti.“

■ Gde ih naći
Efektivna zamena je ekstrakt borovnice (koji se može naći u prodavnicama zdrave hrane) jer je u pitanju jednostavno koncentrat voća.

■ Koristite ih više u svojoj ishrani

Jedite tri ili više šolja (750 ml) svežihili smrznutih borovnica nedeljno.

Нема коментара:

Постави коментар